Saturday, October 30, 2010

.... then don't bring!

I've been wanting to talk about this issue long time sudah tapi setiap kali nk amik gambar bukti selalu tak dapat.

Issue apa tuh? Jeng jeng jeng.... Issue orang lelaki bawakkan handbag kekasih/gefren/scandal/bini/mak/nenek bila berjalan2 di shopping malls/taman2/pasar malam, senang crita, di tempat2 yang ramai orang lar. Ok lar, aku rasa kalau mak or nenek ko tu tua tak larat nak bawak handbag dia tu, aku rasa dikecualikan lar. Lagipun, it's ok to tolong orang tua. Kena hormat.

Tapi yang aku tak paham nyer, kenapa orang2 muda kita nih, tak kisah lar, baik kaum cina or kaum melayu (so far aku tak penah nampak kaum lelaki india bawakkan handbag kekasih/gefren/scandal/bini diorang), yang pompuan especially nyer, suka nak suruh kekasih/scandal/suami ko tu bawakkan handbag ko. Kalau dah tak larat sangat, atau nyampah nak carry handbag ko yang besar bagak tu, baik ko jangan bawak langsung handbag tu. Bawak yang kecik2 jer, atau senang, kuarkan duit, mykad, kad atm, blood card, kad tesco, kad jusco, lesen memandu ko tuh, sumbat terus dalam pocket seluar ko.

Takde pocket ko kata? Haaaaa... dinasihatkan everytime ko nak kuar jalan ngan kekasih/bofren/scandal/suami ko tuh, ko pikir masak2, patut atau tidak ko bawak handbag besar bagak ko tu and sanggup tak ko carry handbag ko tu sepanjang masa! I MEAN ALL THE TIME!

Aku takkan, never, nunca, nada, ayau ko (sumer bahasa kuar ha), i repeat, TAKKAN suruh laki aku pegang handbag aku bila in public! Walau seberat mana pun bag aku, aku akan carry sendiri. Kamon lar, aku tau respect laki aku ok!!! HE's A MAN!!! Unless it's grocery shopping bags or shopping paperbags/plastic bags!

Mcm mamat yang aku dapat snap gambar dia kt bawah ni, mamat nih konon nak tunjuk gentleman or lembik, i dono, pegi order makanan untuk bini dia yang sedang duduk di meja bersama2 anak nyer. Pada aku, dua dua DOL, sebab yang bini, ko duduk, apa salahnya ko letak handbag ko tu dekat meja ko? And yang laki pulak, ko nak gi order makan, kenapa ko kena bawak handbag bini ko tu? Nak tunjuk gentleman?

Or mungkin dia nak sauk duit bini dia bayar makanan yang dia order tu kot? Mungkin!!! Tapi tidak, sebab obviously he took out money from his wallet!

Entah lar....



*nota kecil - i think also dikecualikan bagi bini/mak2 yang ada anak kecil yang mana kekadang kita bawak handbag pastu nak kena carry anak kecil kita. So mungkin OK kot kalau suami kita bawakkan handbag kita sekejap jer lar. Jangan lar melampau2 sampai balik umah suami kena carry kan!!! Tapi macam masa anak aku kecik dolu, aku tak bawak handbag da... sumbat sumer barang aku dlm diaper bag... Giler ke nak bawak "handbag" banyak2! Tak kuasa mak... anak kecik tu pun dah kira macam "handbag" tau!!! "Handbag" paling berharga!


JUST A THOUGHT
Bila shopping tuh, bawak lar shopping bag sendiri.
Can save the earth!

2 comments:

J.A.D said...

saya SETUJU!!!!! sgt geli tgk lelaki bawak hbag pompuan and sgt nyampah tgk pompuan yg suh lelaki bawakkan hbag dia.

Skutik said...

Jozuana - rasa mcm nak lempang saja mereka berdua itu!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails