Saturday, September 12, 2009

Where's the spirit?

Teringat kata-kata mummy telling us the other day, "Korang patutnyer pupuk kan semangat HARI RAYA PUASA kat anak-anak!"

Ternganga gak lar mulut i....

Hmmm.... dipikir-pikir balik, i sendiri tak ingat bila the last time i celebrated HARI RAYA PUASA dengan meriah nyer!

Ramai orang tanya I raya katner? When i say, kat PJ jer, they all pun ternganga! Nak wat camner, dah lahir, besar, keje sumer kat sini, tul tak? Both parents pun in KL.

Skarang apa kata kita cuba listdown 10 perkara yg boleh memupuk semangat HARI RAYA PUASA pada anak-anak kita ( termasuk i skali ya) di zaman cyber ni ok.

1. BAJU MELAYU & SONGKOK/BAJU KURUNG BARU
Since this year is the 4th year (the 1st year he was 6 months only) for Kyle celebrating Hari Raya, baju Melayu Kyle selalu didahulukan. This year thought of buying only for him, tapi the color i want for him takde size and the kain is also tak cantik lar. In the end, i bought him kain at Nagoya Textile and mummy jahitkan...., dah siap dah pun!

As for me, i've bought kain dekat Nilai 3 since June 2009. As usual mummy will sew it for me. 1 pasang jer. Tak payah banyak-banyak. Rugi.... Pakai pun setahun sekali jer.

And usually i wear the Baju Kurung on the 1st day only. Itupun kalau ada acara ziarah-menziarahi. If i work the night before Raya, definitely the baju kurung will last only until 11am in the morning kat badan i, sebab lepas tu i will change back to shorts & t-shirt and go to sleep.... :P

2. KASUT BARU
Kyle never liked to wear shoes, he likes to wear slipper or sandal jer. And i noticed he doesn't like to go shopping too. Just imagine kalau nak suruh dia try the shoes.... berkejar-kejaran i dalam kedai kasut tu. Itu kalau dalam kedai kasut, kalau dibuatnya dalam JUSCO, tak jenuh main kejar-kejar dalam Jusco tu? Hmmm... so this year, i just told hubby his shoe size and hubby bought SANDALS only. Bukannya tak nak beli shoes for Kyle, dah berlambak-lambak kasut dia tapi dia tak suka pakai. Puas memujuk dia. Nak kata kaki dia berpeluh2, takde pulak.

I nyer kasut? I just bought the red boots, can that be considered kasut raya??? Hahaha.... No need for me, i just bought slipper getah kat Times Square RM9.90 last monday.... Pakai kasut cantik-cantik pun, in the end the shoes will be outside the house, lain la kalau aku kat rumah Ibu Mertuaku.... boleh jalan2 dalam rumah pakai kasut!

3. KUIH RAYA
Ha... tadi baru i tolong adik i buat Biskut Denmark (turun-temurun nyer feberet kuih). Yang kelakarnya, sambil i menggentel tepung, adik i menyusun tepung yg dah dibakar dan digolek ngan koko and kacang dalam tupperware. Tupperware tu pulak dok sebelah i, so i gentel sebijik, masuk mulut sebijik. Gentel sebijik, masuk mulut sebijik. In the end, 1st tray yg dah masak patut boleh dapat setengah tupperware, tinggal SEBIJIK jer, sebab kitorang sumer asyik belasah makan jer!! Hahaha.... ya, i tak puasa sebab tak boleh OK!

At first i told my sister, don't give to her daughter the kuih, nanti budak Chowder (Sofia dipanggil Chowder sebab macam kartun Chowder dalam Cartoon Network tu yang suka makannnnnnn jer!) tu habishkan kuih tu. Tapi, kalau tak kasik dia makan the kuih, camner nak memupuk semangat RAYA, betul tak? Kesian nyer pasal, kitorang pun sumbat terus dalam mulut Chowder. Lepas sumbat sebijik, kejap-kejap dia datang kt kitorang and ask "Kan, Kan, Kan!". Maknanya MAKAN, nak lagi!!! Haish....

And tahun ni, mummy i carik nenas nak buat kuih Tart tapi nanas takde lar.... I guess this year we all takde kuih signature mummy lar....

4. BUNGA API
To me, tanpa bunga api, tak bermakna lar Hari Raya Puasa, and it all started masa bunga api kena banned kat Mesia. I rasa bagi orang-orang yang stay kat kampung-kampung still takde masalah main bunga api, tapi for us yang duduk kat bandar ni, camner? Tambah pulak mcm i ni yg dok apartment? Nak main kat balcony rumah jer ke? Camner nk main mercun KLCC? Hahahahaha.... Lor cakap pasal balcony, tahun ni I TERLUPA nak taruk lampu lip-lap kat balcony lar.... haish!

Last year, Kyle ada la main bunga api, lepas tu dia ada terkena api sikit, then dia takut lar nak main. Tak tau lar kalu dia remember incident tu. Kalau dia remember, guarantee dia takut nk main bunga api lagi dah...

5. KAIN LANGSIR BARU, PERABOT BARU, KAIN ALAS MEJA BARU
Haaaa... tahun ni i tak beli baru. Pakai jer yang lama. Sofa i pun recycled from double deck sofa bed. Too sayang to throw it away since it still can be used. I baru nak berjinak-jinak dengan recycling barang ni.

6. BARANG ELEKTRIKAL BARU
Oh... itu hari i dah beli TV baru for Kyle, sebab dia selalu tengok kartunnnnn jer, sampaikan orang lain takde chance nk tengok TV. Tapi bila ada TV baru, Kyle asyik main PS2 jer plak.... just like me!!!

7. KAD RAYA
Hahaha... ni lagi satu buat aku gelak.... bukannya apa, kad raya sekarang ni sumer dah virtual. Either internet or SMS. Dah takde hantar-hantar pakai setem lagi dah. Bagus sebab dapat selamatkan pokok-pokok and avoid global warming. Tak bagus sebab tak dapat nak compete ngan adik-beradik, sometimes even with your parents, sapa dapat paling banyak kad raya.... betul? Pastu takde gantung-gantung kad raya dalam rumah.

8. DUIT RAYA
Tahun lepas nyer paket WITH duit raya INSIDE still ada lagi. Recycle jer.... hahaha...

9. BARANG KEMAS RAYA (Emas 916 ok)
Yucks...., i hate GOLD.... so i can't say anything about this. I hate jewellery. Not the kind of person yang boleh pakai EMAS. I've made a pledge that i don't wanna wear gold again since everytime my arwah nenek bagi barang kemas, selaluuuuuuuuuu hilang! I ingat lagi 1 time in Sabah i bought a bracelet with bell. Hari ni beli, esok sudah hilang. Tak ke rugi? I rugi lar, tapi kalau orang yg jumpa barang kemas i tu, sure untung!

Just imagine lar, cincin kahwin pun aku takde pakai.... i think itu lar satu-satunya barang berharga yang aku ada.... so i dare not use 'em.... takut hilang.

And.... nasib baik lar anak aku lelaki, tak payah susah-susah pikir nak beli emas :)

10. RAMBUT RAYA
Dah lama dah i tak pegi salon rambut. Takut dah, sebab i ni tak boleh masuk salon, nanti aku pi kerat jer rambut ni, nak simpan panjang till 2010. I'm not sure with other people out there, tapi i dolu-dolu kalu sebelum raya sure buat rambut baru.

11. JALAN RAYA, HANTU RAYA,
Seperti tahun-tahun yang lepas, setiap kali perayaan besar di Mesia, jalan raya akan clear. Boleh guling-guling atas jalan. Dan bagi yang kaki minum, kaki joli sakan, selepas berkelakuan sopan selama sebulan RAMADHAN, mereka akan menjadi hantu raya 2 hari lepas HARI RAYA!!! Muahahahaha....


Hmmm... i dah tak boleh berfikir lagi dah sebab perut kenyang makan kuih.... weee... baru jer i timbang pagi tadi turun lagi 1kg, hopefully lepas makan kuih denmark tu, tak naik balik arrrr...

So tell me, apa yang kamu buat untuk teruskan semangat berhari raya di zaman cyber ini?


GAMBAR SENSASI
Mikail Sumilang

lama dah tak amik gambar si pangit ni,
sejak hilang phone gua... huwaaaaa...


tengok gigi dia yang bertaring panjang tu.
pasal mak bapak dia keje malam macam dracula,
gigi dia pun macam drakoola!
Pangit, pangit!


JUST A THOUGHT
mana lar i nyer bunga api?
Esok jer yang i can play, sebab off day!!!

MY DAILY DOSE MUSIC FEED
Dengarkanlah - Amy Mastura ft Glenn Fredly

4 comments:

toughcookie said...

nina, i suka sangat this blog post. very honest, cynical and kelakar. you are so right in many ways and buat i teringat jugak zaman dolu-dolu masa bebudak... especially the part where kita compete sapa dapat kad raya paling banyak hehe...

Skutik said...

juan, so tell me what do you do to lift up the spirit of Hari Raya especially to your anak-anak? I'm trying so hard, tapi i rasa kalau takde bunga api tu, sure tak best nyer!

Most of the time, i rindu the old days tapi susah lar zaman skg ni!

cHiLizKy said...

hi there! shopping for Raya? come come see my bloggie! We're having discounts right now~ Whad-cha waiting for? check us out at chilizky.blogspot.com!

toughcookie said...

i tak bagi anak i main mercun sebab i pernah masuk hospital when the mercun das my brother and dad main meletup masuk my left eye. so, mercun dah kena ban in our family since i was 4 :)

i guess nak lift that raya spirit is mainly through berpuasa sebab he will get duit raya for a full month of fasting. also the baju raya stuff la, i guess.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails