Sunday, April 18, 2010

Bidara Puteri Beach Resort - think twice before u go!

Had the chance to visit Melaka last weekend. Usually kalau we go for a trip to anywhere, it's always unplanned trip. Selalunya i call "KAMIKAZE TRIP", bukan group Kamikaze tu, tapi macam trip redah ajer.

Sebelum reached Melaka, we stopped at Pedas to pick-up my car yang masuk workshop for 1 week. E'eh, naper kt Pedas ek? Jauh nyer hantar workshop (sambil berkata-kata di dalam hati!). Cerita panjang yang dah diringkaskan, hari Khamis 1hb April, my big sister Momma and the whole family (except me sebab kerja), dah nk ke Melaka dah. Sebab since my daddy kena potong kaki nyer, dia teringin sangat nak gi Alor Gajah jumpe cousin dia. So diorang pegi bawak 2 kereta. 1 tu my car lar, sebab kecik dan compact dan comey mcm i. Lagipun minyak jimat sikit. Huhuhu....

Nak dijadikan cerita, bila on the highway sebelum sampai Pedas, tetiba kereta ku berbunyi KUAT GEDEGAK GEDEGAK macam tu lar, (mengikut crita adik ipar ku yang memandu kereta ku). Diorang pun dah menggelabah, exit Pedas, jumpa workshop keta tepi jalan, stopped, checked and found out my enjin sudah totally OUT! Adoiii...

I told them to leave it there and let the mechanic fixed the car. So after 1 week, pomen tu kata my car sudah ok. Enjin sudah tukar. Riban2 gak lar duit ku lebur pada keta tu. Takpe2.

Jadik nyer, tiba hari Sabtu lepas, kitorang pun gerak ler ke Melaka. Singgah di Pedas, amik kereta pastu kitorang pun ikut jalan lama ke Alor Gajah.

On the way ikut jalan lama tu, ternampak lar signboard yang agak kelakar. Signboard tu tulis "SINI ADA JUAL TOLO BESAR".... terkekeke ku memandu keta selepas tu walaupun suami ku tercengang2 naper bini dia ketawa sorang2.... hadooooiii...

Lagi satu kitorang nampak signboard "MAKAM DOL SAID".... rupanye orang Negeri and Melaka ni memang suker nama DOL ya! Adoiiii....

We drove takde la laju.... sambil jalan kt jalan kampung tu, tengok kiri kanan, rumah tangga batu. Nyamannnn...

Sampai di Alor Gajah, saw my Angah Saad and Makngah and their children. Lama gak la tak tengok diorang tu. My Angah stroke. So he was on wheelchair too. My sister said "Mesyuarat Ahli Kerusi Roda". Sembang2, makan, lepak atas buaian, kitorang menghala ke town melaka pulak to visit my Mak Uteh.

100_3583 berposing di rumah angah kt alor gajah!

100_3585 DOL-DOL keluarga Fuad berebut DODOL

100_3590naik buai

100_3596“MESYUARAT AHLI TINGKAP KERUSI RODA” Kitorang berdiri belakang tu sebab nk bergambar!

Sampai rumah mak uteh, around 5pm dah. We had a chat, pastu i asked my sister are we going back or stay overnight in Melaka. Asked my dad, he said up to us. We decided to stay. We left mak uteh's house at 7pm, heading straight to Everly Resort. It was fully booked. We checked Shah's Motel, also fully booked. In the end, we got a phone number to Bidara Puteri Beach Resort along Pantai Puteri (dulu dipanggil Pantai Kundor, lepas Tanjung Kling).

Sib baik Bidara Puteri still ada kosong. So after 8 minutes drive from Everly, we reached the resort. Checked in. We took 2 apartment. Satu tu two room apartment (RM280 per night), lagi satu studio type (RM180 per night). Masuk bilik, letak barang jap, kitorang pun keluar balik to Pantai Hailam to makan dinner. Asam Pedas and ikan bakar and kerang bakar, and sup ayam and nasik goreng and sayur campur goreng. Perghhhh terliur gak lar.

100_3619 set ikan pari asam pedas!

100_3634 Kerang bakar (gambar yg lain tak sempat nak amik sebab lapar)

Balik tu we all singgah beli Roti John pulak. Lagi meleleh.

100_3653

At 11:30pm balik to our hotel room. Lepak jap, sembang2. Saw daddy so tired dah. But we can see that he's happy too.

At 1am, masing pun dh ready to lelapkan mata. We stayed in the 2 room apartment. Tapi mum & dad in the master bedroom. Asu and hubby and ashraf in the other room. So hubby and me and kyle we pulled out 2 bed and put it outside depan tv kt living room jer. Aircond sejuk, dah ready nak dibuai mimpi, tetiba bunyi motor mat-mat rempit preng-preng-preng start. ARAI KO.... naper lar korang nk rempit kat depan hotel ni?

We tried to ignore, but the sound sangat kuat. And it kept coming back to the starting point (which is infront of the hotel). It goes on till 5 in the morning. How do i know that? Cos at 4:45am, tetiba hotel room tu takde electric. Twice. Dah lar tak de in-house telephone, dah rugi i make calls using my handphone kan?

They told me the maintenance fixing it. 5 minutes later ada balik electric. Pastu 2 minutes later takde again. Mat2 motor kat bawah tu still dok merempit. In the end aku malas nk layan takde letrik and rempit, gua TIDO buat dono jer.

100_3656 living room yang dijadikan bilik special for me! hehehe…

Next morning, woke up at 8am. Jalan keluar kt depan tu nak carik kedai kopi. Tapi hampeh, sumer tutup. Ada lar makcik jual nasik lemak tepi jalan. Dengan tolak dady on his wheel chair, we ordered je nasik lemak 11 bungkus and back to hotel breakfast. Lazat.

100_3657 jalan kuar from the hotel menyusuri di tepi pantai mencari kedai kopi

100_3658 bapa ku berkata “mana kedai kopi ni?”

100_3660 Tengok laut! Beshhhhhh….

100_3673 Nunggu nasik lemak dibungkus, posing jap tepi pantai!

100_3684 Nunggu lagi…. posing lagi!

100_3687 Mummy ku nunggu!

100_3689 Sebelum check out!

100_3691 Dining area

100_3692 Bergambar kenangan di Bidara Beach Resort!

At 11am, we checked out, back to KL. Tapi sebelum tu singgah kedai ROTI BOOM PAK YA kt Tanjung Minyak. Thought still ada lar roti boom. Hampeh again. Dah terlambat. Dah tutup for breakfast daaa...

Ape lagi? Balik KL jer la....

Just A Thought

I just hope the hotel would do something about the mat rempits. Hotel supposed to be a place where tourists come and have a rest during the night. Kalau ngan rempit macam tu, macam maner the guests nak tido and rest?

DAILY DOSE MUSIC FEED

"IF WE EVER MEET AGAIN" - Timbalan feat Katy Perry

3 comments:

kasmah(anum) said...

tolong bg no. tel. terkini bidara puteri beach resort
nk gak g bercuti kesana...

carrotmilo said...

06-3853106

carrotmilo said...

06-3853106

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails