Thursday, January 15, 2009

Low Tide High Tide... The Tide is High!!!

I couldn't remember when was the last time we went for a picnic by the beach. So when i get a call last saturday from my eldest sister, Mama, inviting all of us to go picnic in Port Dickson, how can i resist it? 

Sunday morning, we travelled in 2 cars. I drove Mama's Wish and she took ride with Nabil. Left the house 11:30am. Drove slow and steady. An hour and a half later, we reached the beaches of Port Dickson. Memang cunnnnn gilos. We passed Tanjung Tuan beach. Too many people. Most of them open tent. We drove further up and found a new beach called Pantai Bagan Pinang. Only 1 tent was up. Beach was ok. It was low tide. Kitorang pun decided buat port kt situ. 

Nabil and Mama set up the tent. Siap ada inflatable bed lagi tu. The kids dah tak sabar-sabar nk main pasir. Tapi aku cam biasa, sebelum buat apa2 activity, isi perut dulu dengan acara makan-makan. Mum brought nasi goreng cili api, meehoon goreng and sandwich sardin. Lepas makan-makan, apa tunggu lagi? Main pasir lar....




Lil Guwapo seronok sangat main pasir!!!


It was 2pm when we masuk laut. It was low tide but who cares. 


happy people excited to see the low tide??? duhhh...


posing dulu!


Eddie and Ashraf. 
Ashraf was so scared of the sea at first.
After a while, he enjoyed swimming 
and rasa air masin laut!!! Uwekkk..


asu DOL and me!!!


Berkobar-kobar kami masuk laut.
Kena jalan jauh sikit, sebab air surut... 

After 29 miles walking, kami pun sampai ke destinasi.
Jauh jalan tapi air still sampai lutut jer... 


Nasib baik lar air tak dalam sangat. 
Tak kuasa aku nk menyelam dalam air laut yg masin tak terkata tu!
So kami pun sumer jadik cam badak air jer la, berendam badan jer.


Lil Guwapo banyak kali muntah sebab terminum air masin. 
Kesian anak.


Lepas sejam mandi-mandi, kitorang pun naik ke pantai. The kids main pasir again. 


Pogi sibuk nk buat sand castle.
Asu plak sibuk nk tanam anak pompuan dia.

Lil Guwapo in the tent


Diorang sumer sibuk main pasir, tapi aku sibuk makan lagi (err.. sunday memang hari makan for me). Half an hour later, air mula nak pasang. (naper dolu-dolu kita nyanyi "Air Pasang Pagi, Surut Pukul Lima"? Kt PD air pasang pukul 4petang!) Bila air dah slowly going high tide, we all pun apa lagi, sambung lar berlari-lari kedek-kedek terjun masuk dalam laut. 

And the best part of all masa mandi-manda tu, is when we started jumping in the water (ada lar jugak rasa cam nk tsunami sebab sumer size bulldozer lompat dalam laut!). It was all Mama's idea. She just got a waterproof camera for her birthday last november. Kitorang pun apa lagi, eksperimen amik gambar in the water.


Ni mastermind acara lompat-lompat dalam air.


Lil Guwapo pun sibuk nk lompat.

Asu beriya-iya melompat hah!!!

Ni mcm lemas pun ada.

1.... 2.... 3.... lompat!


At 4:30, tetiba pantai yg senyap sunyi tadi, mula dibanjiri oleh manusia. We continued playing in the water until 5pm. And the police also came gave us warning. Rupa-rupanya pantai bagan pinang tu tak boleh bukak khemah da... Bodos lar. Takde signage, takde warning, tetiba polis tu nk kompaun. Lepas slow talk talk, we tanggalkan d tent, and changed baju (public toilet ada tapi tutup), tak mandi air bersih, kitorang pun blah dari situ. 


sebelum pulang, bergambar kenangan di tepi pantai.

Lil Guwapo with my korean hat.


We headed to Pantai Teluk Kemang. Acara minum-minum teh and kopi. Tapi tetiba sumer order makan. They ordered mee goreng. I ordered burger jer. Malas nk makan mee goreng (tadi dah belasah mum's meehoon goreng and nasi goreng 4 pinggan). When the food came, sumer mengadu tak sedap the food. The drinks pun ntah hapa-hapa rasanya. Bodos. Lapar nyer pasal, habish gak sumer mee. Huhuhu...


nampak pinggan-pinggan mee yg kosong?
walaupun tak sedap, tapi licin.....


Then we singgah d public toilet. Ingatkan nk membersihkan diri sikit lar, dah lar kena bayar 50 sen nak masuk toilet, ramai pulak tu and KOTOR!  Tsk tsk tsk... tak paham apa motif they collect 50 sen per pax and never maintained the toilet clean... wasted.

On the way back to the car, ada lar org jual topi. And i saw the cowboy hat. White color. Normal price RM20 but after bargaining i get it for RM15. Yeehaww!!!


eddie berkata.. "aunty pinjam topi jap ek"...

eddie berkata... 
"wooish, aku rasa terlebih hensem plak pakai topi koboi ni!"


me holding my new cowboy hat.

penat sebenarnya tapi masih tersenyum


Balik we reached home at 8pm. Tired. 

4 comments:

toughcookie said...

seronok baca cerita you ni. rasa excited macam i pulak ada kat situ dengan you. paling excited acara makan2 you tu hehe...

Heart of a Hunter said...

juan....

biasa lar... nama pun picnic... me always excited about makan je... hehehe...

but the beach was ok... water pun "agak" jernih gak lar... i was surprised to see PD nyer laut dah cantik...

can't wait to go there again!!!

My Wish said...

jom... im planning another trip to PD soon.

Honey A. Fuad.... said...

jom na pegi PD lg tp lps ni kena pakai baju panjang suar pnjang nnti bengkak2 bdn lg!!!

bluekkk.... :p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails