Thursday, December 11, 2008

Cupcake for my tummy! (Ditujukan khas pada Asu Baby DOL!)

I don't know why every corner i turn, people were talking about cupcakes :P

Every blogs i read, people still talking about cupcakes :)

Even on television.... tsk tsk tsk.

So, my baby sister and I were so curious to know what so great about cupcakes, we decided to buy from Wondermilk (wondermilk cuppacakes is nearby my house!). 

Before we even talked about buying the cupcakes, she was telling me she wanted to make herself some cupcakes, for the sake of knowing wat so great about it. It all happened so fast. One minute she was talking about making cupcakes, and then the next thing we knew, right after she came back from Chow Kit Road buying all the baking stuffs, we drove to Wondermilk,  and bought 2 cupcakes (we were so shocked to see the price - a piece costs us RM4.50! Asu even said, if we could gostan ourselves back, we would have done it). Why only 2? Saje nak try. 

She even bought some mini cupcakes, 4 piece costs us RM5. OMG! 
That makes us more excited to make our own cupcakes.  

A little note about Wondermilk -
The staffs at Wondermilk tak berapa friendly lar. Not so helpful. Dah lar it's our 1st time stepped in their shop, muka staff pun mcm sombong jer. Takde lar nk crita or story to us, at least about the flavours they offered. Maybe pasal we both were very sloppish that day (apa taknye, Asu balik jer dari Chow Kit, called me and said she's waiting in the car to go to Wondermilk. Time tu, i just had a short nap. Cuci muka, ikat rambut, dengan seluar short bodow and t-shirt bangang terus masuk kedai yg ala-ala exclusive gitu - ya lar, Wondermilk dapat coverage masuk NONA babe!).  Ah lantak arr.... kalau staff tu tak nak layan i, i tak kisah. Mcm si Aiman.... Aiman TAK KISAH!!! 

So, after leaving the shop, i drove back home, very excited to try the cuppacakes.

Tapi sebelum makan, amik gambar dulu!

Yg besar kaler putih tu, i punya. Yg hitam tu, Asu punya.
Yg 4 kecik-kecik tu, konon kek harijadi hubby Asu arrr....

We tasted, they're sedap. 

The cake, is just like any other cake. What so special about a CUPCAKE? It's the icing! 

The icing were Ninalicious (cewah... Cik Fergie, jgn marah arrr... i curi ur language). 
Not so sweet. Soft. Buttery. Yummy!

Ini dah promote baikkkkk pasal Wondermilk nyer cupcakes ni, ahaks :)

So lepas puji memuji (about how delicious it is!) dan kutuk mengutuk (about the price and the staffs), the next day, early morning (tak lar early sangat tapi pukul 11pagi!), we head to Mum's house and start unpacking the things to make the cupcakes. 

Asu dengan poyo nyer terus mencari resepi nk buat cake. Tengok punya tengok, lorh.... mummy dah ready 1 tupperware besar cupcakes daaa....

Ha... nah amik ko Asu, mak ko dah siap 1 tupperware, siap ada 2 flava!
yg hitam tu kek cekelat (tak pakai telur tau!)
yg kuning tu, i think butter cake lar (i think tonk...)


Chis... asu dengan selamba poyo nyer tanya mak dia, "Mummy kenapa mummy dah buat kek nyer dulu, tak tunggu Baby?".... Sudah lar Asu, ko suka kan? Senang sikit keje ko!!! Poyo lar...

Mummy pun dengan senyuman manisnye (sayang kt Mummy lar!) berkata "Ala, apa salahnyer. Kek tu kena buat awal-awal, takut nnti karang panas, bila taruk icing tu, cair plak!" 

Tapi sepatutnyer mummy ko berkata begini "SAPA SURUH KO DATANG LAMBAT? DAH TAU NK BUAT CUPCAKE, DATANG LA AWAL-AWAL SIKIT!" Ha... amik ko, padan muka!


Baby tengah menggaul gula dan butter utk buat icing nyer!

Chewah, tanpa berlengah lagi, Asu pun dengan segera bengongnyer, terus mencari resepi nk buat icing. 

Setelah menggaul (wei penat tau, kacau icing tu ngan tangan, boleh naik muscle lar!), taste, gaul lagi, taste, gaul ngan kaler pulak, taste (yg part taste tu, aku nyer keje lar, tu yg badan naik meletop-letop tu, byk makan gula!), akhirnya kami memulakan misi mendesign cupcake kami, hik hik.... 

Dan design-design kami adalah seperti berikut (not in alphabetical order ya, bukan untuk dijual!) .....

Ni Asu buat kot!


Ni I yg buat!
Konon Edi kata awek dia suka pemandangan, so i pun dengan bangang nyer 
start lah lukis gambar pemandangan atas kek kecik tu!
Last-last, masuk perut I jer.... kui kui kui.


Ni Mummy design kot!
(sumer ada kot sebab masing2 busy mendesign cupcake masing2! So tak perasan who did what!)



HA... these 2 cupcakes above, specially design by my beloved LIL GUWAPO!
(with the help of moi!)
There were a few more he design, tapi sumer tak sempat nak amik gambar
sebab mak dia dah NGAP dulu! hahahaha...


Lil Guwapo dok usha cupcakes kami!


The Gossip GirlS....


Ei... si pompuan ni... sampai steam mata makan cupcake....


Kesimpulan nyer, kalau nk sangat makan cupcake, buat sendiri lagi puas hati! 

Lepas design, ngap.... 
design lagi, ngap lagi.... 
design lagi, ngap lagi.... 
design lagi, ngap lagi.... 
design lagi, ngap lagi.... 
design lagi, ngap lagi.... 
design lagi, ngap lagi.... (ini cut and paste ni....) 
dan seterusnya....

Tapi kalau naik berat badan tu, sendiri tanggung lar (which happens to me, bayangkan 5 hari berturut-turut makan cupcake, badan i naik kembong.... hahahaha, tapi sekarang setelah diet, back to kembong jer, takde naik dah!!! hahahahaha....)

Dinasihatkan kalau buat sendiri cupcake, disyorkan 100 peratus utk makan sendiri jer. Kalau agak-agak nk kasik member or hubby or sister for their birthdays, just forget it. Tapi kalau ur talented in drawing or designing, why not make it a gift...

Saya menggalakkan org ramai pegi la ke Wondermilk Cuppacakes yg terletak di Damansara Utama. Rasanya sedap dan bagus dan harga pun berpatutan (bagi mereka yg ingin menjadikan cupcakes sebagai hadiah ataupun buah tangan - eh, bukan ke perkataan hadiah dan buah tangan itu sama? Ahhh.. apa-apa aje lar!)

So Asu, lain kali nk buat cupcake tu, DON'T TELL ME! Sebab nnti perut aku NAIK kembong lagi....

2 comments:

toughcookie said...

dear, kalau nak really really delicious cupcakes and staff tak treat you macam 2nd class citizen, go to cupcake chic at the curve. kalau you kat ikea, cupcake chic store tu will be exactly opposite you.

sedap tak boleh nak cakap. quite addictive too. http://www.cupcakechic.com.my. i especially love their cookies and cream and red velvet flavour.

tapi kalau you dah terrer buat sendiri tu, baik takyah buang duit kan. hehe. hmmm... sedap je nampak you punya cupcakes... buat la untuk our reunion nanti ;)

Heart of a Hunter said...

Wokey, nanti i will check out the cupcakechic.

u nak i buat for the reunion? Masalahnyer, i tak terer nk design lagi... eee... malu arrr... like i said, kalau cam i nyer design, good for my own tummy lar :)

nnti hope to see u at the reunion ya!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails